
Pentru o lungă perioadă de timp, ceaiul era consumat numai de casa regală și călugării budiști din China, cei din urmă aflându-i valoarea sa de fortifiant pentru lungile ore de meditație și rugăciune. Călugării japonezi, întorși de la studii din China, au adus cu ei și în Japonia, frunze, semințe și secretul noului elixir descoperit, născându-se astfel Calea Ceaiului, ce a cuprins toate aspectele vieții, de la jocuri si trăiri erotice, până la arta sinuciderii. Taoiștii îl consideră elixirul vieții, iar în țările din Asia reprezintă arta de a trăi, fiind utilizat în timpul fiecărei ceremonii – de exemplu, în ceremonia căsătoriei, ceaiul simboliza viața lungă și fidelitatea conjugală, arborii de ceai trăind multe sute de ani. Ceremonia ceaiului, cunoscută și sub denumirea de Calea Ceaiului sau Chado, este în primul rând un ritual, ceaiul deținând o valoare sacră.
Filozofia Zen consideră că această cale a ceaiului înglobează toate cele patru elemente necesare spiritului, în vederea trăirii unei vieți armonioase și echilibrate – armonie (wa), respect (kei), puritate (sei) și linişte (jaku). Abia câteva secole mai târziu, sub dinastia Ming, ceaiul și-a regăsit forma actuală. În aceeași regiune de vest a Chinei, acum 2 500 de ani, marele filosof chinez Lao Zi, relata în Tao Te Ching, despre experiența cu prima sa ceașcă de ceai, descriind ceaiul ca fiind spuma jadului lichid, cunoscându-se prea bine că jadul este simbol al prosperității și bunăstării. Abia în anul 1610, prin comercianții olandezi, elixirul nemuririi ajunge și în Europa, și abia în secolul al XVII-lea, ceaiul a ajuns și în America.
Poţi alege ceaiul potrivit în funcţie de necesităţi deoarece plantele ne oferă vindecare şi alinare:
– Dureri stomacale – ceai de muşeţel, de sunătoare
– Fără energie – ceai de mentă, de fructe
– Dureri de cap – ceai de scorţişoară, de mentă
– Stări de greaţă – ceai de ghimbir
– Dureri în gât – ceai lămâie, de gălbenele
– Când nu puteţi să dormiţi – ceai de floarea pasiunii, de sunătoare, de tei
– Pentru tuse – ceai de cimbru, de mesteacăn, de ceapă, de rozmarin